Min typ av tacos!

tacos.jpg

I fredags gav jag mig på att göra Jonas Crambys recept på Carnita Taco på fläskkarré. En slags mexikansk variant på pulled pork med massor av kryddor och smaksättningar. Vi åt det första gången i somras när vi var hemma hos vänner och det här kommer att bli ett stående recept i vår familj. 

Jag är inget större fan av köttfärs stekt med vanlig tacokrydda. Vi är överhuvud taget rätt splittrade i tacofrågan här hemma. Viola älskar det och Mathias äter det gärna. Gilbert gillar det inte alls och jag tycker att det är rätt överskattat. 

Men det här - åh, det är något helt annat! Saftigt med massor av smak och även om jag tonade ner lite på de heta tillbehören och lade mig i ett mellanläge, kändes det nytt och kul. Inte var det svårt att göra heller.

Testa nu till helgen!

Receptet kommer från kokboken "Texmex från grunden". 

Ingredienser (4 portioner)

1 kg fläskkarré utan ben

2 msk kryddmix (se längre ner)

1 apelsin

1 lime

1 msk kinesisk soja

1 tsk spiskummin

5 vitlöksklyftor

1/2 liter vanlig Coca-Cola

Kryddmix

3 msk paprikapulver (vi använde den rökta varianten)

1 msk svartpeppar (nymalen)

1 msk vitlökspulver

1 msk chilipulver

1 msk torkad oregano

1 msk salt

Gör så här!

Blanda ihop kryddmixen. 

Skär fläskkarrén i små bitar och massera in kryddblandningen och spiskummin i en skål. 

Pressa över apelsin, lime och häll på sojan. Finhacka vitlöken och blanda om allt. Låt stå och marinera. Gärna över natten, men vi körde en snabbversion på 30 minuter och det funkar fint det också.

Plocka upp köttet ur marinaden (som sparas). Fräs på köttet i en gryta eller traktörpanna (vi använde det) så att det får färg. Häll tillbaka marinaden och colan så att det täcker köttet.

Småkoka under lock i minst två timmar.

Ta av locket på slutet och låt vätskan koka in så att det blir en lite kletig röra. Använd en trägaffel eller liknande och dra isär köttet under tiden.

Klart!

Servera med hårda tacoskal och mjuka tortillabröd, en god guacamole, mangosalsa med röd chili och färsk koriander för de som vill ha det.

MUMS!!!!!