Utförlig rapport från Formex

IMG_5233.JPG

Just nu pågår Formex, Nordens största mässa inom form, design och inredning. Jag har givetvis varit där och spanat, tagit in och försökt koka ner allt till en riktning.

IMG_5235.JPG

Färg, färg och massor av mönster är en övergripande trend och oh boy vad mycket sådant det fanns! Men frukta inte för den traditionellt skandinaviska stilen är där också - med ljus fräschör och rena linjer. I den skärningspunkten finns många möjligheter om man vill få in mer färg utan att för den sakens skull go bananas.

Som dessa krukor, skålar och muggar i lergods från designern Lena Larsson - vars kollektion dessutom är svenskproducerad. 

IMG_5252.JPG

Här är ett annat exempel, från Linum, på hur fint det kan bli när man kombinerar en i grunden naturlig look med fina färginslag.

IMG_5232.JPG

Även Mateus var på samma spår med olika blå toner och kontraster av gult och grönt i något som känns som en mix av Provence, 60-tal och lite 90-tal. Blå kulörer är överlag på stark frammarsch nu.

IMG_5229.JPG

Blått och mönster ja! Här syns bäddtextiler och kuddar från Cchatwal & Jonsson - en producent vars produkter är ett möte mellan öst och väst. Det kan man se rätt tydligt här, med någon slags mörka koloniala inslag (möbler) och sen vackra mönster som både känns traditionellt skandinaviska och samtidigt bär spår av det mer etniska och då tänker jag främst på sådant som kommer från Bali och Sri Lanka.

IMG_5231.JPG

Mönster finns överallt och i alla möjliga olika kulörer och inte sällan med riktning mot traditionellt hantverk, som broderier. Detta är en kudde från Linum.

IMG_5222.JPG

Och som ni ser här - från en av trendutställningarna - så är även hantverkstrenden ljus och fräsch och med inslag av naturmaterial, fina mönster och lite färg också. 

IMG_5244.JPG

De här vackra läderaccessoarerna från Eduards Accessories fanns med hos sektionen som kallas Young Designers. Svenskproducerade, handgjorda och lädret är dessutom miljömässigt framställt. Otroligt vackra och jag älskar den där flätningen på väskan!

IMG_5260.JPG

Det ljusa och stilrena finns som sagt kvar - här syns House Doctors fina monter som faktiskt känns lite asiatisk i sin utformning. Ett mjukare grafiskt uttryck vill jag översätta det med.

IMG_5256.JPG

Åh jag blev nästan lite tårögd när jag kom till Littlephants monter och såg denna nyhet - så fantastiskt snyggt maritimt mönster! 

IMG_5249.JPG

Och hur grafiskt är det inte med den här tidlösa zebran i trä från klassiska Kay Bojesen? Den formgavs redan 1935 som nu återupptas i produktionen. Hurra för det även om den är dyr!

Dags att ge apan en liten kompis?