Lavendelsmak i årets Blossa

IMG_2640.JPG

Nu i veckan fick jag äran att smaka på årets glöggnyheter från BLOSSA, bland annat 2014 års årgångsglögg som kryddats med glöggsprit (ingefära, kardemumma och nejlikor), soltorkad lavendel och akaciahonung. 

IMG_2637.JPG

Ja, temat var alltså sydfranskt - där nere böljar ju lavendelfälten! Nu rynkar ni kanske på näsan och tänker på mormors överparfymerade linneskåp, men jag kan garantera att glöggen, som är vit till färgen, inte alls smakar så. Jag var lite skeptisk innan jag smakade eftersom överblommiga och allt för söta drycker inte brukar falla mig på läppen.

Men det visade sig att både doft och smak är tydligt julig i traditionell bemärkelse. Smaken är kryddig och lite söt men samtidigt friskt blommig och utan några som helst "linneskåpstendenser"! Jag hade inte tagit att det var lavendel i glöggen om jag inte fått veta det utan bara plockat ut den fräscht blommiga tonen som diskret kan anas bakom det andra.

Enligt Blossa passar glöggen bra till både klassiska glöggtillbehör och sådant som lagrade ostar och lufttorkad skinka. 

IMG_2643.JPG

I segmentet lätt vinglögg (2,2 %) syntes också en spännande nyhet utöver den vanliga röda varianten. BLOSSA Frisk är en vit glögg som både är traditionell och modern i sin smakprofil.

"Den doftar jul men smakar sommar!", var min spontana kommentar när vi stod runt ett av borden och provade utan att veta vad vi hade i champagneglaset.

Hur går det ihop då? Jo, förutom de traditionella glöggkryddorna så har man även kryddat med fläder och citron. Det ger en både fyllig och väldigt fräsch glögg som är svår att inte gilla. Men jag är å andra sidan väldigt förtjust i just citron och fläder. 

Mycket god och den kan drickas både iskall och varm!

IMG_2642.JPG

Slutligen presenterades också årets PRIMA Julsnaps som jag bara doftade lite på ska erkännas. Smaken kan jag inte uttala mig om,men enligt kryddmästaren själv - Jonas Odland som för övrigt är min gamla lärare - är den inspirerad av den första julsnapsen som togs fram 1994. Med fyllig smak av Cognac och frisk ton av citrus. Årets snaps är sedan avrundad med sötma från dadlar, som ju är ett klassiskt jul- och glöggtillbehör måste jag säga.

Jag vet att Jonas är väldigt mån om att lyfta fram att snaps inte ska vara något man drar i sig snabbt utan den ska långsamt njutas ihop med mat, precis som man gör med vin och öl. Vid julen passar snapsen med lagrad ost och sill, men även till kola och choklad. Vi hade faktiskt en sådan provning med honom på utbildningen och det var väldigt spännande.

Och då är jag inte någon snapsdrickare... 

Tack Jung Relations för provningen och för den otroligt proffsiga tillställningen!