Food & Friends om trender

ageing.jpg

I går kväll var jag på ett mycket intressant trendseminarium kopplat till hur vi äter och dricker. Kommunikationsbyrån Food & Friends, som arbetar med uppdrag inom just mat, dryck och måltider, höll i spaningen på Metropol Palais i Stockholm. 300 personer var där och lyssnade, drack bubbel och åt av före detta Årets Kock-vinnaren Klas Lindbergs mat.

Vet ni vad Millennials är för något? Jo, det är gruppen 18-30-åringar som definierar den internationella mat- och dryckesscenen. Det är den största konsumtionsgruppen och därför också den viktigaste. Deras värderingar styr företagens utveckling och påverkar vilken riktning samhället tar. 

Några Millennial-drag

1) Välutbildade och skuldsatta, men hungriga på både mat och kunskap. De vill förändra världen.

2) Är beredda att betala för att göra skillnad, exempelvis som att handla ekologiskt, men är också kostnadsmedvetna och väljer bort stora varumärken.

3) Mobilen är deras gosedjur, den följer dem överallt. Till och med på restaurangen. 

4) De vill vara delaktiga i kampanjer, aktiviteter och erbjudanden. Som att få vara i restaurangköket med kocken. Eller ha sitt eget vin i en tunna på restaurangen. 

5) Att handla och laga mat tillsammans är något positivt.

6) De vill ha stora och djärva smaker och är villiga att testa nytt. Smakkartan utökas från socker och salt till att även inkludera det sura och det bittra.

7) Och det mest spännande av allt tycker jag. Öl ger vika för vin när branschen allt mer går ifrån det stela lite konservativa till ungdomligt, avslappnat och framförallt tillgängligt. Ett exempel är de vinbarer som poppat upp, där man på många ställen kan prova innan man bestämmer sig och på så sätt också förflyttar sina smakpreferenser.

Nu landar ju inte jag riktigt i målgruppen vad gäller faktisk ålder. Men känner mig ändå som en del av detta och det gäller ju inte bara mat och dryck utan även andra områden. Inte minst hur man inreder sitt hem, hur man reser, vad man röstar på och annat livsstilsbetingat. 

Tack Food & Friends för spaningen!