På besök hos Arilds Vingård

IMG_0994.JPG

Mot bakgrund av att jag tillbringat det senaste året på en sommelierutbildning föll det sig naturligt att besöka en vingård under resan - Arilds Vingård i Nordvästra Skåne. Ligger nästgårds från sommarhuset i Höganäs och dit åkte vi för att kika, äta lunch och prova deras vin förstås.

I Sverige finns ett antal vingårdar - främst i Skåne men också på Gotland och en i Sörmland. Jag har fått förmånen att prova ett antal viner från några av gårdarna och nu ville jag naturligtvis passa på att jämföra.

Det blev ett glas vitt vin gjort på druvan Solaris - som är anpassad till kallare klimat. Jag har provat samma vin från andra svenska vingårdar och ville nu testa Arilds variant, som visade sig vara otroligt fräscht och låg någonstans mellan ett Sauvignon Blanc från Loire (fast utan att lukta så typiskt som S.B gör) och sen lite Riseling och en hint av spansk Albarino på det. 

Gott, fräscht och friskt! 

Dessvärre är gårdsförsäljning inte tillåtet i Sverige så någon flaska kunde jag inte handla med mig och på Systembolaget finns de inte heller. Vill man prova svenska viner finns det några andra varianter på Systembolaget - bland annat detta vita och detta söta vin som jag fått förmånen att testa på utbildningen. Även ett Merlot-vin (rött) från Blaxsta har jag smakat. Alla är riktigt intressanta och Arilds Solaris var inte något undantag.

Så ni som är i och runt trakten slink in för en lunch och glas vin på Arilds Vngård - det är mitt sommartips!

Eller prova på någon annan svensk vingård när ni reser runt i sommarsverige.