Vi provar Kullamust från Skåne

IMG_8481.JPG

Nyligen fick vi frågan om vi ville testa skånsk alkoholfri äppelmust från Kullahalvön? But of course! Skåne är ju mitt andra hem om sommaren och nu när jag läser till sommelier är det ju än mer intressant. 

Hem kom en snygg flaska (kolla etiketten!) och fram togs fyra glas - två stora och två små.

Mamman: "Mmm...smakar rent och tydligt av röda, runda äpplen och så känner jag en liten ton av vanilj också (typisk lagringssmak i viner). Vad tycker du älskling?"

Pappan: "Smack, smack...ja äpplen och honung känner jag"

Gilbert 8,5 år sveper hela glaset och ropar sedan GOTT. Viola 4,5 år säger först GOD JUICE och tillägger sedan, med lite plir i blicken, att den smakar lite fruktmedicin. Mathias och jag kliar oss i håret och försöker att komma på vad hon menar.

"Jag tror hon menar att det är en vuxen fruktsmak", säger Mathias till slut.

Vad har man då denna till? Jag skulle säga att det går att använda den både som en väl kyld välkomstdrink i stället för en fylligare champagne. Till desserter med inslag av äpplen (paj) eller vanilj eller båda (vaniljpannacotta med karamelliserade äpplen). 

Och till mat förstås. Man får inte glömma att äpple passar jättebra med vissa råvaror - griskött, kyckling eller vit fisk är klassiker! Jag vill även tillägga asiatisk mat som både har styrka och sötma och kan vara svårt att matcha med finare drycker. Jag hade lätt serverat den till en Pad Thai eller en kokosmjölkstinn currygryta från Sydostasien. Supergott!

Kullamust tillverkas av Kullabygdens Musteri och finns på Systembolaget (99465) under namnet Belle de Boskoop för 36 kronor flaskan.