Jul i Skogaholm

IMG_4470.JPG

I förra veckan var tomten här och drog igång julen lite smått. Ja, det kom alltså ett bud från Skogaholm med en del produkter som vi har testat i helgen.

Först ut var den juliga helgfrukosten där rundvörten matchades med tunna skivor julskinka som inköptes i delikatessdisken i mataffären. Lite julost på det också så kändes det genast mer stämningsfullt.

Betyg på rundvörtsbrödet: Med beröm godkänt! Det luktar pepparkakor om dem, ropade Viola när vi öppnade påsen. Sen satte Mathias glupskt i sig flera smörgåsar.

IMG_4472.JPG

Vi hade ett pepparkaksbak med tillhörande montering och dekorering av prefabricerat pepparkakshus på vår lördagsagenda. Därför passade det förstås jättebra med lite pepparkaksdeg. Den köper vi alltid färdig ska sägas - det är verkligen inget jag prioriterar att fixa själv!

IMG_4474.JPG

Vi bakade och bakade och bakade lite till. Brände den första plåten innan vi hittade rätt med tiden - alla ugnar är ju olika och vår var tydligen effektiv värre! Sen fick vi lite problem med att få loss peppisarna från plåten, men där skyller vi nog mer på orutin än degen i sig. Det tog några plåtar innan vi fick till det om man säger så.

But then I am not a baker, som jag brukar säga här i bloggen!

IMG_4479.JPG

Det bidde inget pepparkakshus i år - det blev en gran i stället! Bakad på pepparkaksdegen och dekorerad av mamman i familjen, som tycker bäst om just det momentet.

Degbetyg: Lätt att knåda och kavla ut, luktar gott och ja det handlar väl bara om att vi måste förfina vår bakteknik helt enkelt. 

IMG_4500.JPG

Och så på söndagen - tredje advent - blev det en liten adventsfika där barnens kompisar, som var på besök, också fick smaka och tycka till. På menyn stod saffranslängd, vetebullar och egna pepparkakor.

På bilden syns en saffranslängd med fyllning av mandelmassa och något som ser ut som saffransbullar (minus färgen då för de är inte gula), men som kallas för vetebullar. Smakar och luktar som släta kardemúmmabullar men har även russin inuti.

Fikabetyg: Saffranslängden var verkligen jättegod - saftig och med mycket smak. Vetebullarna kändes däremot forcerade, vi förstod liksom inte poängen med dem, varken smakmässigt eller till utseendet. Barnen blev lite förvirrade av utseendet och de var inget som föll oss vuxna på läppen smakmässigt. Viola och hennes kompis åt dem ändå men de ville å andra sidan inte ha av saffranslängden.

Tack Skogaholm för att vi fick prova!