Washologi i tvättstugan

IMG_4440.JPG

"Vill du prova ett nytt svensktillverkat och miljövänligt tvättmedel?"

Jamen visst! Som en av två stortvättare i familjen är man ju i tvättstugan en hel del. Och där känns det viktigt att tänka till gällande produkter. Vi har nu provat Washologis tvättmedel, sköljmedel och även en produkt som kallas linnevatten.

Efter vår sjukvecka - där både jag och mannen varit utslagna - tornade tvättberget upp sig. Bara att hugga in och tvätta järnet - handdukar, lakan och förstås av små barn befläckade kläder.

Enligt Washologi tvättar produkterna rent från starka lukter redan vid 30 grader, men där körde vi faktiskt som vi brukar - det vill säga vid 40 grader. Kanske för att vi precis varit sjuka och det kändes bäst på något sätt. Men jag ska prova 30 grader nästa gång och se om det märks någon skillnad.

Både tvätt- och sköljmedel är högkoncentrerade och därför ska man endast ta 30 ml/tvätt respektive 10 ml för sköljmedel. Vilket visade sig vara det enda som jag reagerade lite på. Jag hade nämligen ingen doseringsdosa och där hade det kanske varit smart att låta märka skruvkorken med hur många ml den innehåller så att man lätt kan dosera om man som jag står utan en. Nu löste vi det ändå - men som sagt gärna lite förenklat här tack!

Annars måste jag säga att vi är väldigt nöjda med utfallet, med både rengöring och doft efter tvätt. Vårt sköljmedel (Längtan) luktade gott av bomullsblomma, en mild och fräsch doft som jag föredrar i tvättsammanhang. Det finns även lavendel (Harmoni) och jasmin (Glädje) om man vill ha något annat.

Washologi tillsätter inga färgämnen och inte heller används något som kallas polycyclic musk - syntetiska myskföreningar som annars finns i parfymerade produkter för att förlänga doftupplevelsen och som bland annat kan hittas i bröstmjölk och i fiskar. 

Vad är då linnevatten? Jo, det ska sprayas på kläderna i uppfräschande syfte mellan tvättarna eller användas som strykvatten. Den fungerar på alla slags textilier och även på möbler om man behöver lite snabb piff. Men framförallt kan vi använda linnevattnet för att inte tvätta så mycket - det tvättas nämligen alldeles för mycket vilket innebär ökad miljöpåverkan och kläder som slits ut alldeles för fort. 

Jag kan absolut tänka mig att fortsätta med de här produkterna framöver och tänker börja bli bättre på att inte tvätta våra vuxenkläder så mycket i onödan som vi faktiskt gör utan använda linnevattnet. Barnen är väl en annan sak - där fläckas det ju ner på ett annat sätt.

Här kan ni förresten kolla in tvättskolan som Washologi har på sin hemsida!

Själva produktförpackningen är för övrigt gjord i återvinningsbar plast och kan bland annat köpas här!