Vilka temuggar ska vi ha?

agneta lijvin.jpg

Vi har hamnat i det där läget - efter barnen - när det börjar märkas att saker och ting slitits ut. Vissa saker drar man ju sig för att byta ut när barnen är små och kan dänga i väg en kopp i golvet eller ägnar sig åt att hacka i matbordet. 

Nu har vi ett skåp i köket där vardagsporslinet har krympt en del. Vi har en del ojämnt antal av både glas, muggar och koppar.

Det som vi främst måste ta tag i är bristen på te- och kaffemuggar. Har tills nu haft Höganäs blekgröna temuggar som har mer än 20 år på nacken och även ett stort antal mindre vita cappuchino-koppar från samma tillverkare.

Har även en finservis för te av märket Ostindia men även om jag tycker att man ska använda det man har så drar jag mig för att plocka fram den blåvitblommiga tekannan och kopparna annat än möjligtvis på helgen eller när vi har gäster som inte dricker kaffe.

Så vilka snygga vardagsmuggar ska man satsa på? Och vilken färg ska de ha? Blått och vitt går i alla fall bort och eftersom jag räknar med att vi även ska handla små vita espressokoppar så ska det vara muggar som det både kan drickas te och kaffe ur. Och det ska inte vara kopp med fat.

Har surfat runt men det är ju inte lätt alltså. De jag tänkte allra först på kommer från Agneta Lijvin - en svensk keramiker som gör fantastiskt porslin. Kanske mest känd för den snygga förvaringsskålen som heter Kitchen Aid.

Själv är jag kär i hennes klassiska kollektion. Men vilken färg och i så fall ska det vara smala eller breda ränder? Eller ska vi köra på de vita med svart text? Gah, vilket i-landsproblem va? 

En annan möjlighet är de enfärgade muggar som Mateus gör - finns i massor av fina färger! Liknar muggarna ovan och ligger i samma lite dyrare prisklass. Å andra sidan kan man väl unna sig det nu?

Men sen dök de här finingarna upp! Klara konkurrenter i bättre prisklass och jättesnygga. 

Detta tål att kluras på...

(bild från Agneta Lijvin)