Vitt i glaset

bourgognelessetilles.jpg

Om vi nu ändå pratar fredag och helgmat så passar jag på att inflika ett vintips till alla er som letar efter ett vitt matvin. Vitt vin är för övrigt det som människor generellt verkar tycka är svårast när man pratar vin. Lite samma sak som när det handlar om fisk faktiskt. Man vill gärna prova mer men vet inte riktigt hur man ska gå vidare och har oftast bara testat en eller möjligtvis två olika druvor.

Och visst finns det många olika sorters vita viner där ute! En del är friska, lätta och fruktiga utan någon ekfatslagring - medan andra är fylligt smöriga. Det finns ett helt spektrum av smaker och jag lovar att vitt passar till mer än att bara a) sitta och sippa på utomhus en sommarkväll och b) äta till en fiskrätt.

Förra fredagen blev det lite nostalgisk matlagning i huset. Jag ugnsbakade nämligen stora bakpotatisar (hallå 80-talet!) och serverade med barnens favoriter - ugnsstekta kycklingklubbor, ett hemgjort kryddsmör med chili, vitlök och lime samt stora majskolvar.

Och till det drack vi en så kallad vit Bourgogne som görs på druvan Chardonnay. Detta vin är ett lite fylligare vitt vin med en härlig syra och just detta är ett kap prismässigt. Bourgogne är generellt ett av världens dyraste vindistrikt men detta är kvalitet kombinerat med prisvärdhet som inte bör missas.

Bourgogne Les Sétilles passar alldeles utmärkt till rätter med kyckling, fläskkött eller fisk med lite mer smak, som t ex en fisk- och skaldjursgryta. Det är några tior mer än de flesta brukar lägga på vin (tråkigt nog för det räcker oftast att gå upp 20 kr för en flaska och få en helt annan kvalitet) men väl värt det.

Prova vetja!