Jag hade ingen aning

beskow.jpg

Viola har precis upptäckt Elsa Beskows fantastiska böcker som vi har några av här hemma. Både sådana som barnen fått i present av andra och de vi själva köpt. 

Nyligen var jag uppe på mina föräldrars vind (aka skattkammaren) just för att leta bland barnböckerna. Jag har en lista på böcker som jag vill få tag i och eftersom en del av dessa inte går att hitta längre är det lika bra att börja jakten i den egna jorden så att säga. 

En bok som jag kom hem med var just den första om Tant Grön, tant Brun och Tant Gredelin. Förra året skaffade jag Petter och Lottas jul så Viola blev väldigt förtjust när det kom en till. Nu får jag läsa den nya boken om kvällarna. Och titta på alla fantastiska bilder, vilket nästan är det bästa med Elsa Beskows böcker.

Döm om min förvåning när boken i fråga avslöjade tanternas riktiga namn på sista sidan! Det har jag inget minne av att jag har hört. Men det var ju ett tag sedan min mamma läste dessa böcker så det kanske inte är särskilt konstigt.

Är ni redo? Tant Grön heter Jeanette, Tant Brun är Marie-Louise och Tant Gredelin lystrar till det mest oväntade; nämligen Agata-Julie.

Vilken grej va?

Nu ska jag bestämma vilken/vilka böcker av Elsa Beskow som jag ska köpa in. Inte helt enkelt när det finns så många bra. Närmast står nog ändå att fixa de två återstående böckerna om tanterna - Farbror Blås nya båt och Tant Bruns födelsedag. 

Tror att det blir båda dessa böcker plus den här fantastiska boken av en annan författare som äntligen finns på svenska igen!

(Bilder från Bonnier Carlsen)