Ljuvliga dofter från köket - recept!

Särskilt snyggt på bild är det väl inte - men oj så gott! Och när väl allt är nere i grytan är det bara att göra något annat medan den lagar sig självt.

Vi fick ju lite kött i julklapp och jag tänkte att ett smart vinterrecept inte är så dumt nu när vi börjat hugga oss igenom köttberget. Ja, nu behöver ni inte ha 24 kilo svenskt, eko-lamm i frysen. Det funkar fint med annat mört kött också eller så kör ni helt vegetariskt.

You decide!

Alldeles vansinnigt god marockansk lammgryta med eller utan kött:

Bra grytkött av valfri sort alternativt inget kött alls

Tomatpuré

Buljong (hade egen fond infryst och även Renee Voltaires fina lantbuljongpulver) av valfri sort - fisk/hummerbuljong kanske inte bör användas men annars är det fritt fram

Några morötter

En stor gul lök

Röda linser (Go Green har färdigkokta på småtetra som är jättegoda!)

Kikärtor (se ovan!)

Massor av torra kryddor från Kockens, Santa Maria eller vad ni nu brukar köpa. Det ska i alla fall vara spiskummin, koriander, gurkmeja, kanel (ja, du läste rätt!), paprikakrydda, cayennepeppar och vitpeppar.

Sojasås

Flytande honung

Rapsolja

Vatten

Gör så här!

Ta fram den största kastrullen du har för detta kräver plats

Sätt på spisen, i med lite rapsolja i grytan och fräs runt köttet om det är den sortens gryta. Annars tar du bara grovslantad lök och morötter -  här ska det inte vara något finlir utan lagom myntstora bitar - och fräser lite på dem i stället!

När köttet fått färg och lök och morötter ser lite fint glansiga ut, vilket går fort, i med en ganska ordentlig skvätt tomatpuré och alla kryddorna

Skvätt på lite mer rapsolja så att kryddorna släpper sin smak.

Veva runt några varv till på mellanvärme och häll sedan på fonden och/eller buljongen och häll på så mycket vatten att det täcker allt i grytan.

Nu ska buljongen vara härligt tomatröd.

Skvätt i lite soja för sältans skull och honung för att tomaterna från purén behöver lite söt förstärkning.

Rör runt, sänk värmen och sätt på locket!

Låt puttra i minst en timma eller tills att köttet faller sönder. Vårt kokkött hade ben (ger mer smak!) och när köttet lossnar från dem är det klart. Vegogryta behöver man naturligtvis inte köra lika länge - ni får känna av lite under vägen så att säga!

OBS! Här kan det vara lite extra trevligt att faktiskt ta bort benen ur grytan. Jag lovar att de syns tydligt!

Buljongen ska nu vara mellantjock i konsistensen. Späd med vatten om den är för tjock! Det ska liksom simma lite i grytan, men smaken från buljongen, grönsakerna och kryddorna ska vara kvar så späd inte för mycket.

När allt är klart häll i linser och kikärtor och smaka av med kryddorna igen. En liten nypa socker är aldrig fel i tomatbaserad mat!

Det ska smaka mustigt och lukta som en hel kryddbasar i Marocko. Själv visste jag att jag var hemma när Viola skrek - "Mamma, det luktar gott!" inne från vardagsrummet.

Stäng av spisen och låt nu grytan stå och "sätta sig lite". Kan intyga att den blir ännu godare både en och två dagar efter så man måste inte äta den på studs.

Men snälla ät den för guds skull!

Just det, har ni torkade aprikoser hemma kan de åka i ungefär halvvägs in i koket - mer tid behövs inte! Men det hade inte jag så det är liksom valfritt om man vill ha frukt i maten. Annars är aprikos en högst passande frukt i marockanska grytor.

Det vet jag från säkra källor!