Saker vi INTE gör i december

Voliá - årets prefabricerade pepparkakshus! Det är en av många genvägar vi tar inför julen.

December är både mysigt och...ehh..en smula hektiskt när man har barn och hus. Men precis som med allt annat gäller det att kryssa fram så att det där myset uppnås, men utan att de vuxna slår knut på sig.

Här är listan på det vi skoningslöst väljer bort:

1) Hembakat adventsfika! Jo, det blir godare när man gör det själv - det tycker jag också! Men vi behöver inte en frys full av lussebullar och sju sorters kakor i skafferiet. Vi överlever december och advent ändå. Lussebullarna och pepparkaksdegen köps från Coop Extras bageri. Pepparkakshuset handlas prefabricerat - här är det dekorerandet som är det roliga.

2) Handlar julklappar i butik! Det blir mer och mer inköp av julklappar redan under hösten och på nätet. Ingen stress, inga sura människor att trängas med och utgifterna sprids dessutom över tid.

3) Kokar egen skinka! Vi köper en färdigkokt av bra kvalitet, griljerar efter smak och skjuter in den i ugnen där den sköter sig själv i cirka en kvart. Det är kryddningen som gör det - inte kokandet.

4) Julpysslar med barnen! Det gör de själva så bra på dagis och i skolan. Tro mig!

5) Manglar jultextilier! Här hängs inte upp några särskilda julgardiner eller läggs fram några specialdukar heller!  Man kommer långt med adventsstjärnor, ljusstakar, gran och massor av clementiner som stämningshöjare.

6) Ensam lagar ett helt julbord! Julafton firar vi alltid på samma ställe och där gäller sedan länge knytis - det vill säga värdinnan (min mamma!) portionerar ut vad som behövs på alla gäster. Ingen stressar alltså ihjäl sig och kan koncentrera sig på max två saker som ska med.

7) Gör egna adventskalendrar! Ett år slog vi in en hel tågbana till Gilbert i 24 små paket och hängde upp. Det gör vi aldrig mer igen och särskilt inte nu när det skulle innebära 48 paket, med efterföljande härdsmälta i föräldrarnas hjärnor.