#utanför med Unicef!

Det kniper rejält i magen när man läser Unicefs rapport om socialt utanförskap och det blir ännu värre när man ser Twitter-kommentarerna under hashtaggen #utanför med exempel på barn som drabbas hårt av arbetslöshet och nedskärningar inom skolan. Det sistnämnda är ett område som jag brinner för och ett intresse jag delar med min man, som är politiskt aktiv i den kommun vi bor i och där piskar på i just skolfrågan.

Skolan är en investering i vår egen framtid - inte en kostnad som det ska gnällas över! Det är i skolan man har chansen att genom smarta åtgärder och tydlig pedagogik kunna sudda ut de olika villkor våra barn bär med sig från födseln. Barn med knappa ekonomiska möjligheter, med föräldrar som kanske missbrukar eller barn med funktionsnedsättningar som inte får rätt stöd.

Unicef bedriver kampanjen Utanför just nu i syfte att uppmärksamma detta och påverka politikerna. Jag har skrivit under deras upprop och hoppas att ni är fler som gör det och kanske även hjälper till att sprida budskapet i sociala medier. Nedan citat från  #utanför på Twitter kändes som ett knytnävsslag i magen när jag läste det:

"Minns min sons 8-års-kalas i december 2011. En klasskompis slog in sina tre finaste, egna legogubbar och gav tårögt bort i present".

Fy, vad dåligt jag mår när jag läser sådant här!  Att det ska behöva vara på det här sättet år 2012 - jag kämpar med tårarna så fort jag läser de här raderna och ser den där pojken framför mig trots att jag aldrig träffat honom.

Skriv på ni också och kom i håg att alla inte har det lika bra och att människor kan behöva påminnas om det så att man verkligen förstår att det finns de barn som av olika skäl är socialt utanför.

(bild från Unicef)