Fransk potatisgratäng

Min grundkokbok som är jättebra. Det enda ni kan hoppa över är det asiatiska avsnittet för det är en matdisciplin som den här annars duktiga matskribenten borde avhålla sig ifrån att laga...

Från den här kokboksklassikern av Anna Bergenström kommer kvällens franska potatisgratäng. Enkel och väldigt god att göra. Den innehåller både lagrad ost, purjolök och vitlök.

Fransk potatisgratäng, 4-5 pers

12 medelstora råa potatisar (1 kg)

2 purjolökar

2-3 dl lagrad ost

1-1,5 tsk salt

2 dl standardmjölk (grädde fungerar också)

1 stor pressad vitlöksklyfta

Gör så här:

Gör ett långt snitt på purjolökarna och skölj noggrannt. Finstrimla dem sedan. Riv osten grovt. Skala och skiva potatisen tunnt (enklast är att använda en sk mandolin som finns på klassiska rivhjärn, sådana där konformade. Annars kan man skiva tunnt med en vassa kniv, men det tar längre tid).

Smörj en ugnsform. Varva sedan potatis, purjohack och ost. Det ska vara potatis överst och underst i gratängen. Salta lätt mellan varven. Pressa ner vitlöken i mjölken/grädden och häll detta i ugnsformen. Avsluta med att strö riven ost över allt.

In med gratängen i ugnen i ca 50 minuter i 200-225 grader. Vi körde i varmluftsugn på 190 grader och då är det klart efter ca 35 minuter. Känn efter med en potatissticka om potatisen är mjuk.

Ta ut och låt stå en stund. Detta är för att den ska sätta sig lite.

Vi åt gratängen med en bit kött, rödvinssås och en god sallad på ruccola, minitomater och finstrimlad rödbeta (den är rå och följer med i en blandsallad som finns att köpa hos ICA).

Hösthelgmiddag när den är som bäst