Recept på den fantastiska äppelkakan!

Mathias på väg att sätta in den fantastiska äppelkakan i ugnen

Det går ju bara inte att sitta inne med ett sådant här fantastiskt recept på äppelkaka. Det är nog fler än jag, detta bisarra fruktår, som sitter på en äppelskörd som behöver göras av med.

Testa och gör den här fantastiska kakan!

Mamsens äppelkaka, ca 8 bitar

150 g smör

1,75 dl strösocker

1 ägg

2,75 dl vetemjöl

Smör och ströbröd till formen. Tipsar om att använda kokosflingor i stället för vanligt ströbröd - det blir ännu godare! Den rostade kokossmaken är fantastisk mot kanelen och äpplena. Men det där kan man välja som man vill.

3 stora syrliga äpplen

1-2 msk strösocker

1 msk kanel

En rund kakform med avtagbar botten

Gör så här

Dela smöret i små bitar och rör det pösigt tillsammans med sockret i en matberedare. Tillsätt ägget och rör tills att smeten är jämn. Blanda sedan ner vetemjölet och rör ihop tills att det har blandats. Obs! Det ska vara som en mjuk deg - inte som en  kaksmet!

Smörj formen med smöret och skaka runt ströbröd/kokosflingor noggrannt. Häll ut degsmeten och jämna ut den försiktigt. Bäst funkar det om man använder baksidan av en sked som har doppats i lite varmt vatten.

Skala och kärna ur äpplena. Jag skalade inte våra och det går precis lika bra så välj det ni gillar bäst. Dela äpplena och skär dem i ganska tunna halvmåneformade klyftor. Stick ner klyftorna så tätt det går i smeten. Hela kakan ska vara täckt.

Avsluta med att strö socker och kanel över hela kakan.

Grädda kakan i 175 grader (ej varmluftsugn) i 35-40 minuter. Servera med vaniljsås eller glass.

Den här har gjort stor succé hemma hos oss. Prova gärna om ni är baksugna!