Får det lov att vara...

Läste precis ny numret av Yourlife och Mia Skäringers krönika där hon konstaterar att kyckling i princip är den enda mat hon fått under sina långa turné. Kväll efter kväll samma örtmarinerade kyckling. Har hon tur får hon en laxbit, men det händer sällan.

Jag undrar om det där med att servera kyckling i tid och otid är typiskt svenskt. Alltså det är inte fel på kyckling, men så värst spännande är det ju inte egentligen. Det är mat som i princip ingen kommer att rynka på näsan. Det är så där lagom. Inget fancy schmancy rött kött och ingen suspekt fisk här inte. Alla gillar kyckling (om man inte är vego då!).

Det är lite som när man ska ha middag själv och försöka hitta något som känns kul att bjuda på samtidigt som det inte orsakar totalt haveri. Och nu talar vi om vuxna människor - inte petiga småbarn.

Det brukar se ut så här:

- Män är sällan tända på annan fisk än möjligtvis grillad lax. Varför är det så? Min teori är att deras mammor klemat bort dem när de växte upp. Sedan har de bara utsatts för skolans mandelpanerade torskblock och därefter avfärdat fisk för all framtid. Kvinnor brukar ofta tycka bättre om fisk. Om det har med smaklökar, kötträdsla eller bantning att göra låter jag vara osagt.

- Män vill gärna ha blodiga biffar, men det brukar innebära att jag i så fall måste komplettera med något annat eftersom det alltid finns andra som a) inte gillar rött kött på grund av galna kosjukan b) är vegatarianer.

- Kör man något helvegetariskt för att vara schyst mot veggisarna och själv slippa laga flera rätter gnäller männen igen. Ofta sker det i form av små förtäckta skämt som "Den här tomaten har minsann inga ögon" (osäkra lustigkurrar) eller frågor av typen "Är det det här som kallas vegetabliskt?" följt av en blinkning (män i den äldre generationen)

- Det är nu jag brukar föreslå skaldjur av något slag eftersom flera av veggisarna äter fisk/skalisar. I bästa fall säger då den äkta hälften ingenting (passivt medgivande = ger upp). I sämsta fall kommer motfrågan "Vilka menar du då?" - underförstått, bjuder du på slemmiga ostron och/eller musslor så kan du glömma att jag äter".

- Krabba ryker också, jag brukar vara ensam om att ha ätit det. Hummer är smaskens men DYRT att förse åtta vuxna med om det inte är nyårsafton. Det lämnar kvar räkorna som då hamnar i en pasta och blir hemskt tråkiga.

Kanske är det inte så konstigt att folk ger upp och serverar en icke hotfull kyckling. Veggisarna får naturligtvis quorn i stället.

Eller så gör man något ännu mer diplomatiskt - ordnar en buffé och går under på kuppen.

Ridå!