Bagaren har vaknat

  Som bekant är bakning inte en av mina starka sidor. Jag lagar hellre mat och det beror dels på att jag gillar mat mer än sötsaker men också för att bakning är så kemiskt - det finns liksom väldigt lite utrymme för improvisation om man vill att det ska lyckas.

Men med ett barn som inte tål gluten tvingas även bakfientliga som jag kavla upp armarna och plocka från knådningsmusklerna. Att hitta bra glutenfria recept är däremot som att kryssa mellan grynnor i okända vatten - det vill säga väldigt lätt att gå på grund.

I morse lyckades jag i alla fall ändra på den saken och har precis avslutat en söndagsfrukost med nybakade scones (gluten- och mjölkfria) som var delikata. Det första receptet (Risentas) fick dock livstids avstängning. Men eftersom jag även hade mjölmix från Sempers hemma rörde vi snabbt ihop nya scones som verkligen blev bra.

Enkla och goda glutenfria scones a'la Semper

4,5 dl Semper Grovmix

2 tsk bakpulver

50 g smör (mjölkfritt eller vanligt)

2 dl mjölk (havremjölk eller vanlig)

Gör så här

Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.

Tillsätt smöret och finfördela detta.

Häll sedan på mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.

Dela degen i två kakor.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta ut till runda kakor.

Nagga kakorna med en gaffel och skåra dem i fyra delar.

Grädda i 250 grader i tio minuter (vi lade på drygt en minut).

Mums!