Pigg fruktsallad

När vi var på middag hos vänner för några månader sedan blev vi bjudna på en fantastisk dessert. En enkel rätt som ändå är fräsch och oerhört raffinerad. Passar jättebra när man har ätit något tyngre till varmrätt. Fast hos oss passar den mest hela tiden. Några här kanske minns mitt enorma sug efter färsk ananas när Viola låg i magen. Det har inte försvunnit kan jag säga, men den här desserten tar effektivt bort längtan efter detta.

Gör så här:

Köp en hel ananas och ja, den måste vara färsk! Köp också en ask med färska hallon (även om det inte finns med i originalreceptet, men vårt värdpar hade med stor framgång adderat detta). Gå sedan till hyllan med färska örter och plocka fram mynta. Nu fattas bara strösockret, som ni antingen har hemma i skafferiet eller lägger ner i varukorgen.

Det här är ett Jamie Oliver-recept ska tilläggas. Han lägger upp ananasen lite annorlunda, men jag tycker att ni ska göra som vi har gjort. Skär helt enkelt av skalet på ananasen och dela den sedan på längden. Ta bort den träiga roten som sitter i mitten på varje halva. Skär sedan ner ananasen i inte allt för tjocka kuber (0,5 cm ungefär) och sprid ut dem på ett fat som är tillräckligt stort för att alla bitarna ska kunna ligga brevid varandra.

Ta nu fyra rejäla skedar med strösocker och lägg i en mortel tillsammans med alla myntablad. Mortla på intensivt i en minut tills att sockret och myntan blandats till en härligt doftande grön röra. Strö sedan myntasockret över ananasen och avsluta med att strössla över de färska hallonen.

Sött och syrligt och lite starkt från myntan i en härlig kombination. Ätes enklast med en gaffel.