Favorit i repris

(bild flickr)

Söndag, vackert vinterväder och dags att hitta på något med kottarna. Vi bestämmer oss för att åka tillbaka till 4H-gården, som ligger på norra djurgården bakom universitetet. Vackert så det förslår, där bland alla ekar i nationalstadsparken, och så har de ponnyridning för Gilbert.

När vi kommer fram till hästarna är det några barn före i kön. Gilbert står snällt och väntar på sin tur medan flickan längst fram tveksamt drar på sig hjälmen och blygt frågar hästskötaren vad den lilla rufsiga, mörka shetlandsponnyn tycker om för mat.

- Åh, han gillar det mesta. Morötter, gräs och hallonbåtar", svarar mannen och ler.

- "Hallonbåtar!?", säger vi vuxna och småfnissar lite åt synen av en häst som knycker godis ur skötarnas fickor.

Sen får Gilbert rida på den andra hästen. En smörkolafärgad shettis med lika långa lugg som Viola. Hon sitter förresten nerbäddad i sulkyn, med en varm filt kring benen, och tittar storögt på när storebror kliver upp på hästen.

"Iiihhhhh...ihhhhh", gnäggar hon förtjust när shettisen och Gilbert sätter av.

"Ni får komma tillbaka längre fram när vi kör med häst- och vagn - då kan hon också få prova", säger hästskötaren.