Mums!

I går kväll fick jag ett ryck (uttråkad) och slängde ihop en snabb smulpaj med björnbär (fanns ett paket i frysen). Oj, vad god den blev. Björnbär är inte direkt den sortens bär jag brukar använda och eftersom jag bakar kanske max fem gånger per år (okej, lite mer har det blivit nu när jag är hemma med Viola) blir det sällan några utsvävningar bland recepten. Nu rotade jag runt i frysen - googlade på björnbär och hittade ett enkelt och snabbt smulpajrecept. Here goes:

- 1 påse frysta björnbär (min var på 500 gram - jag tog allt trots att receptet sade 200 gram)

- 1 pajform (jag har en sådan där vit, veckad porslinsform)

- 175 gram smör

- 7 matskedar socker

- 2 dl vetemjöl

- 2 dl socker

- 1-2 teskedar potatismjöl, att strö över bären om de är väldigt rinniga (jag gjorde det)

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj pajformen med lite extra smör. Lägg ut de upptinade björnbären och strö över potatismjölet och sedan 3 matskedar socker. Smält smöret försiktigt i en kastrull och blanda sedan ihop det med vetemjölet, havregrynen och sockret som är kvar (4 matskedar). Blanda till en smet som ni lägger ut över bären.

In i ugnen i 25-30 minuter. Klart!

Låt svalna lite och sen ätes björnbärspajen med fördel tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass. Vi körde på såsen eftersom det var det jag hade i kylen.