Oväntad effekt

Sommarböcker är ett måste och en deckare i någon Sverige-miljö är en uppskattad bonus. Just nu är jag inne på Mons Kallentoft och hans Linköping-polis, Malin Fors. Två böcker är redan avverkade. I går läste jag ut "Sommardöden" och jag är fortfarande helt betagen av språket. Däremot är jag inte:

1) ...särskilt smart som läser så mörka och obehagliga deckare som Kallentofts = svårt att somna eftersom det är lätt att inbilla sig saker där man ligger alldeles själv i sängen.

2) ...intresserad av att besöka Linköping efter att ha läst böckerna. Staden vi alltid susar förbi på motorvägen på väg söderut, men som jag aldrig besökt på riktigt. Det märkliga är att de andra sommardeckarna, som utspelar sig på Gotland, Västkusten etc, har motsatt effekt - jag vill åka dit på studs. Undrar om det är min bristande erfarenhet av Linköping som är orsaken? Eller är jag så lättlurad att en fiktiv berättelse inte spelar någon roll för de andra platserna = starkare varumärke?

Vågar jag ge mig på "Höstoffer" nu?