I den "nya" trädgården

"Det här borde vi ha byggt tidigare", konstaterar Mathias när vi sitter på altanen under parasollet i de nya utestolarna och äter en enkel sommarlunch. Viola sover och Gilbert kilar in och ut mellan gungan i äppelträdet, leksakerna och jordgubbslandet, där han håller koll på hur det växer. Det är så skönt att kunna sitta på altanen och se in i huset genom jättefönstren och åt båda sidorna där vi har gräsmattor. Förut skymdes sikten från uteplatsen av två jättebuskar - en konstig syrénbuske, som aldrig blommade utan bara sköt rotskott överallt, och en schersmin i bollformat. Vi satt alltid på helspänn eftersom vi inte kunde se vad Gilbert gjorde (läs ägnade sig åt för bus).

Dessutom har vi byggt ett staket med grind, och en tillhörande inbyggnad där soptunnan dras in, mellan trädgården och garageuppfarten på framsidan. Ett perfekt hinder för rymningsbenägna barn - något som nu finns i dubbel upplaga.

Det känns som om vi har en "ny" trädgård och ett "nytt" hus. Plus 40 kvm, där det tidigare mest fanns ogräs, fula stenplattor och risiga buskar, är alldeles, alldeles underbart.

Nu funderar vi på en sådan här myspyspuff i ena hörnet på altanen. Tänk att krypa upp där med en bra bok.