I nya numret av Family Living berättar bloggaren Underbara Clara om hur hon tänker kring sitt hem och sin inredningsstil. Det här är ett utdrag.


Clara Lidström, 28, driver en av Sveriges största bloggar på blogg.amelia.se/underbaraclara, skriver barnböcker, gör tv och föreläser. Hon är också fast medarbetare i Family Living, men är just nu mestadels föräldraledig.

Hon bor med maken Jakob, 27, och barnen Bertil, 3, och Folke, 6 månader, i ett hus i en by en knapp timme utanför Umeå. 

Clara bjuder ofta på gamla, ibland bortglömda – men ack så smarta – husmorstips. Den senaste tiden har det bland annat handlat om att bäst före-datumet på ägg enbart gäller om man förvarar dem i rumstemperatur. Har man dem istället i kylskåpet håller de en månad längre. Ett annat tips som fick mycket uppmärksamhet var det faktum att kläder i ylle inte behöver tvättas i vatten för att bli rena.

– Det räcker med att hänga ut dem så öppnar sig fibrerna och de rengör sig själva, berättar Clara som också rengör hela sitt hem med bara såpa och ättika.

– Jakob brukar vilja städa toaletten med någon wc-anka. Det är många som inte vet att man inte behöver alla de där kemikalierna.

Vad är du dålig på i hemmet?

– Jag har framför allt varit extremt, extremt dålig på att städa och hålla ordning. Jag har haft det så stökigt att det verkligen varit hemskt men det har hjälpt jättemycket att få barn. Nu går det inte att vara så slarvig, så jag håller på att bli ganska duktig. Men det kommer inte naturligt för mig det där med att plocka undan och sortera.

Hur tänker då Clara själv kring sin numera berömda inredning?

– Sist ni var här så hade vi mycket vita väggar, men det var helt enkelt för att vi inte hade råd att köpa tapeter. Nu är hela nedervåningen tapetserad och jag tycker att det är som att ta på sig en varm filt att komma in här. Jag bryr mig jättemycket om hur mitt hem ser ut och tycker om att bygga små världar. När jag äter frukost ensam sätter jag alltid på pianomusik och tänder ett ljus.

Jag inspireras mycket av scenografier som de i ”Fanny och Alexander” och ”Madicken”. Jag gillar färger, men de får gärna vara dova. Jag vill att det ska matcha och när saker håller ihop ger det automatiskt en lugn känsla. Jag menar, om man ser en kulturtant klädd från topp till tå i Gudrun Sjödén så kan ju det vara väldigt fint och lugnt att se på, men ett par Gudrun Sjödén-skor på en Acne-tjej kan sticka ut jättemycket.

Charlotte Frey Svidén


MISSA INTE!

Hela intervjun kan du läsa i Family Living nr 1 som finns i butik nu.