I Family Living nr 4/15 berättar stylisten Amelia Widell om sitt nya sofföretag och om somrarna på Gotland och i stan. Det här är ett utdrag.

Amelia Widell, 29, är stylist, fotograf, driver livsstilssajten Lovely life, är Family Livings inredningsprofil som i varje nummer väljer ut vad som inspirerar henne just nu och har nyligen startat sofföretaget Meli Meli som via nätet säljer stilsoffor i prisklassen 14 000–20 000 kronor. Hon bor med dottern Luca, 4, i en hyresrätt från 1880 på 98 kvadratmeter, 3 rum och kök, på Södermalm, Stockholm.

Amelias spådam har förutsett att sofforna som hon just börjat designa och tillverka ska göra internationell succé med början i New York. ”Jag såg en liten lucka i soffbranschen”, förklarar Amelia.

– För det finns inte så mycket kul, det som de flesta har råd med är ganska trist och fult. Det svåraste med att göra soffor är att hitta bra tyger till bra pris, det är där det sticker i väg. Så jag har verkligen gjort research och hittat jätte-jättefina sammets- och linnetyger. Och så har jag hittat en person som kan hjälpa mig med produktionen, i Estland. Jag och många andra bloggare säljer mycket produkter indirekt, och jag har alltid tyckt det är kul att skapa saker, så jag tänkte ”men varför gör jag ingenting själv?” Så att man kan dra nytta av den kundkrets som man redan har.

Exakt vad har du saknat med den perfekta soffan?

– Att de ska vara snyggare! Snygga och sköna. Mer stilsoffor. Det händer så mycket i inredningsvärlden. Förut har de som hållit på med inredning varit lite damigare, tantigare, men nu börjar inredning och mode verkligen …

  smälta samman?

– Ja, det är så mycket samma sak. Man ska både ha snygga kläder och ett snyggt hem, allt det går samman. Vad jag också har märkt är att folk är så mycket mer inredningsintresserade. Men det kanske också är min generation, när de kommer upp i ålder nu, och mer börjar tänka på sina hem.

Själv har Amelia alltid varit den lite mer lillgamla typen.

– Det var så mycket folk som kom till våra söndagsmiddagar på Gotland, många äldre än jag som jobbade med tv – eftersom Hannah och vår mamma Stina jobbade med det – som jag lärde känna, säger Amelia.

– Jag tror att det är nyttigt att ha vuxenkompisar när man är liten. Det har gjort att jag är mycket mognare än vad jag hade varit annars.

Gotland, ja. Sommaren i city är egentligen ingenting för Amelia Widell, även om hon tipsar om att förhöja utomhuskänslan med att ta in ännu fler växter och snittblommor, men så fort hon kan sticker hon till storasyrrorna, mamma och pappa, som alla äger var sitt hus längs samma väg på norra delen av Gotland. Amelia har tagit över ladan som hör till hennes mammas ställe.

– Den är jättevacker, det är en stenlada, så den är knappt putsad utanpå, det är staplad sten och den är så mysig, säger Amelia.

– Det är bara ett stort rum nere, ett stort rum uppe, och jättehärligt, för min uteplats är inte mot vägen, utan är vänd mot en stor hästhage, där solen går ned. I somras fick jag vatten! Det var jätteskönt, för det har vi inte haft innan.

Men när kvällarna mörknar drar Amelia åter över vattnet mot huvudstaden.

– Jag älskar att vara i stan i augusti, när alla kommer tillbaka de första helgerna. Då tycker jag alltid att man har som roligast. Man går ut på kvällen, alla är så peppade att ses igen, och alla är bruna och snygga.

Anna Björkman

 

MISSA INTE!

Hela intervjun kan du läsa i Family Living nr 4/15.