Trädockor

Jag fick min första babushkadocka av min mormor när jag var liten, hon hade varit i Sovjetunionen, som det hette på den tiden, och köpt med sig dessa finurliga dockor hem. Jag älskade själv att skriva små meddelanden till henne och tillverka små kuvert som blev mindre och mindre till man fick öppna upp ett litet, litet brev. Precis som trädockorna från Ryssland.

På loppisar har jag senare fyndat flera dockset och har nu en samling på 8 dockor med ännu fler dockor inuti. I Ryssland kallas de för Matrjosjkas men har av någon anledning fått namnet Babushkas ( som betyder farmor/mormor) utanför Ryssland.

Jag blev sugen på att måla mina egna dockor efter att ha blivit inspirerad av den bedårat begåvade brittiskan Becky som driver Sketchinc, som designat och skapat fantastiska "nesting dolls". Jag letade länge och väl och beställde till slut mina dockor från leklar.se för 115:-/ 5 st inkl. pensel och färg. Om man inte vill vara så detaljerad är det ju superfint att låta de vara som de är eller måla alla enkelt i vitt, svart eller spraymåla i någon cool metallnyans.

Foto: Kreativa Karin

Foto: Kreativa Karin