joanna700.jpg

Vi firar in våren med en ny, inspirerande bloggare här på Family Living, nämligen Joanna. Hennes blogg Penseldrag & färgvisioner låter färgen stå i fokus. Lär känna henne bättre här!

 

Välkommen Joanna, ny bloggare på Family Living! Berätta, vem är du?
Jag är 42 år och bor sedan åtta år tillbaks i ett egnahemshus i Norrköping med min man, våra två barn på 8 och 12 år och flatcoated retrievern Figaro som snart fyller tre. 

Sedan tio år tillbaks driver jag företaget Kulör of Sweden AB där jag arbetar med färg som verktyg för att skapa känslor och stämningar. Jag färgsätter allt från parkeringshus till fasader, trapphus, förskolor och villor. Jobbet har lett till att jag flyttat runt en del i Sverige och under drygt fyra år bodde jag och min man i Panama, Chile och Brasilien. Det var nog där som min kärlek till färg utvecklade sig till en mer passionerad historia.

Jag älskar att resa och mår som bäst när jag är ute i naturen och vandrar, skidar eller åker långfärdsskridskor. Med hunden som närmaste kollega brukar jag ge mig ut på kick-off i naturen för att skingra tankar och bara vara några dagar. Så snart det blir ljusare ute på kvällen och marken torkat upp ska vi iväg igen.
 

Vad kommer du att skriva om?
I bloggen vill jag dela alla våndor och baksidor med att driva företag och starta upp ett färgmärke, samtidigt som jag ska rodda familjeliv, rasta hunden och skapa den hippieträdgård jag ägnar vintern åt att skissa på. Mina läsare ska också få följa mig in i mitt företag Kulörs fantastiska färgvisioner i jakten på miljövänlig färg som är enkel att måla med på alla underlag. Jag kommer också att lägga upp mina tips och idéer på vad mycket kul och fint man kan göra med en burk färg och en pensel!
 

Varför valde du bloggnamnet Penseldrag & färgvisioner?
Jo, jag har en tro på att man med bara några penseldrag kan förändra en miljö och därmed ett mående. Se bara på barnens skolmiljöer, alla kontorslandskap vi arbetar i, se på sjukhus och äldreboenden runt om i landet. Vitt och på sin höjd ljusgult med en bård av måsar som flyger i brösthöjd! Om vi skulle lägga mer krut på valet av kulörer och titta mer på forskning som finns kring färgpsykologi skulle människor som vistas länge i visuellt fattiga eller överbelamrade miljöer garanterat må bättre.
 

Hur ser din relation ut till färg?
Min relation till färg är utforskande, emellanåt nästan lite galen. Jag mäter in färgkoder (NCS) på i stort sett allt; mossor och bark när jag är i skogen med hunden, hudfärger när jag är på solsemester med familjen, husfasader och textilier när jag är på resa utomlands. Jag har mätt in olika blågröna nyanser på mögel och jag har mätt in pälskulörer på skjutna djur. Hela mitt liv ser jag igenom färgfilter och jag älskar att omge mig med färg!
 

Har du någon favoritfärg?
Privat gillar jag blågröna och svalt lila toner med svärta i när jag klär mig. Har haft en period nu med limegrönt som jag tycker ger lite styrka och samtidigt piggar upp klädseln. Hemmavid jobbar jag mycket med varma jordtoner i markplan och himmelsblå och ljusa gröna på övervåningen. Vårt kraftigt solgula kökskakel hjälper mig att börja dagen på bra humör.
 

Finns det någon färg du undviker?
För mig finns det plats för alla färger. Jag har svårt för pekpinnar och ”regler” när det kommer till heminredning utan tänker att färg är kul och måste få vara mer lekfullt. Det går alltid att måla om.
 

Eftersom du älskar färg, målas möblerna hemma hos dig om hysteriskt mycket?
Det skulle man ju kunna tro, och på ett sätt stämmer det, eftersom jag gärna gör små förändringar ofta hellre än att måla om hela rum och ständigt möblera om. Jag byter gärna gardiner, häftar upp tyger och har ett bra lager med dukar i färg som kan användas på en mängd olika sätt. Färg använder jag gärna för att måla på fönster, ljus och lampskärmar. Sen målar jag gärna möbler också såklart. Och väggar. Och på tyg. Och… ;-)
 

Vilken möbel eller pryl drömmer du om just nu?
Det är sällan jag drömmer om prylar. Däremot fortsätter jag att drömma om ett växthus. Eftersom jag har begränsat med tid och ork så får det vänta några år till. Sen drömmer jag om att resa Sidenvägen. Och bo utomlands igen. Men mest längtar jag efter sol, värme och att få sitta ute i trädgården och fira pionernas första utslagna blommor med ett glas champagne.
 

Är du nyfiken på Joannas blogg? Spana in Penseldrag & färgvisioner.