Härligt knasiga, vackra och stilfulla tapeter. Välkommen på en riktig mönsterfest hemma hos deckarförfattaren Sofie Sarenbrant.

För ett drygt år sedan hade Sofie Sarenbrant, 36, hennes man Tommy, 42, samt barnen Kharma, 9, och Kenza, 7, nyligen lämnat radhuslivet bakom sig och flyttat in i sitt nyinköpta hus i Bromma utanför Stockholm. Det mesta av renoveringen lejde familjen bort. Sofie tycker i vanliga fall att det är kul att fixa grejer själv men nu behövde det bli klart snabbt eftersom de skulle flytta in på en gång. När basen var vit kunde familjen gå loss med sin grej: tapeter!

– Vi har tapetserat typ allt som går att tapetsera! Trappan, dörrarna till barnens garderober, inuti ett serveringsskåp. Jag älskar tapeter helt enkelt. Min 
man också. Det var han som ville att tapeten i vardagsrummet skulle gå i rosa, jag var inne på den turkosa varianten.

FL1402s041-1.jpg

Just denna härligt galna, blommiga tapet – som dominerar stora delar av entréplanet – är det eviga samtalsämnet när familjen Sarenbrant har besök.

– Den är det första man ser när man kommer in och det blir alltid någon slags diskussion. De allra flesta tycker ju att den är härlig och positiv och säger att de blir glada. Sedan finns det den förfärade varianten som inte nämner tapeten. Ibland så diskuteras det att många män aldrig skulle kunna tänka sig rosa. Det känns lite omodernt att prata om att män inte skulle kunna gilla rosa, det är väl inte riktigt så nu för tiden. Min man har rosa skjortor, det är ingen big deal, säger Sofie.

Hur skulle du beskriva er stil?

– Färgglatt och mönstrat. Och personligt, men det kanske alla tycker just deras hem är. Vi har några designergrejer, som en Pilasterhylla och Myran-stolarna till exempel, och sen har vi en hel del från typ Ikea och Åhléns. Men dyrare grejer köper jag hellre begagnat, jag skulle dra mig för att använda helt nya saker som var dyra.

Hur minimerar ni stöket där hemma?

– Prylar är lite av min värsta fiende. Allt ska helst ha en funktion, annars gör jag mig av med det. Generellt så tycker jag att det är skönt när ett hem är funktionellt så att man kan städa enkelt på kvällen. Det, och färska blommor, är vardagslyx.

Smart förvaring har alltså varit A och O när Sofie och Tommy inrett. Den stora, platsbyggda bokhyllan som slukar nästan tusen böcker är boksamlaren Sofies älskling, och i hallen har hon fixat en ordentlig hörna med avhängningsmöjligheter, förvaringslådor och en station för räkningar och post.

Även i barnrummen har de maximerat förutsättningarna för att kunna hålla ordning. Som i Kharmas rum, där de köpte dubbla sängar (med lådor under!) och sågade till så att de fick plats längs en hel vägg. Både gott om rum för övernattande kompisar och massvis av förvaring undertill.

– De har även tre stora garderober var som rymmer en massa saker. Jag har gett upp det där med att ha legobitar i en låda och My little pony i en låda, det funkade inte riktigt. Nu får barnen ta lite eget ansvar och vill de ha ordning så får de bidra med det själva. När jag städar deras rum så öser jag bara undan allting, säger Sofie.

– Men det är svårt att ha det städat till 100 procent när man har barn. Det är oftast ganska stökigt hos oss, erkänner hon och skrattar.

– Är det kris och vi ska ha gäster på middag så tar jag några säckar, öser i allt i dem, och ställer i garaget.

 

text Anastelle Wieslander
foto Amelia Widell, Sofie Sarenbrant
hår och makeup Shada G/zap models

 

Läs hela artikeln i Family Living nr 2 2014!