Prova en prickig trapp, såga itu Ikeamöbler och klart kidsen ska ha en enhörningssäng! Hemma hos familjen McAllister finns bara en regel: kul är aldrig lika med ful!

Om det finns en person i detta avlånga pysselland som kan hållas skyldig för mängder av fotbollsrum med randiga väggar, rymdsängar med blinkande silvertak och hemsnickrade – vad som helst! – projekt i klasvis med färgsprakande barnrum som gladeligen fixats fram de senaste åren, så är det hon, Do It Yourself-förespråkaren, inredaren och kreativa idésprutan – Isabelle McAllister, 37, som dagen till ära borrar upp rosa handtag till en klättervägg i vardagsrummet i trerummaren på Södermalm i Stockholm, där hon till vardags bor med maken Erik, 41, och deras Della, 7, och Beppe, 4. Som en självklar fortsättning på Isabelles tv-program ”Fixa rummet” och hennes engagemang i barn och deras kreativitet kommer nu hennes alldeles egna barnrumsbok, fullproppad med inspiration och handfasta tips till alla hugade.

Grattis till din fina bok. Vad är tanken?

– Den är till för hela familjen, som en hjälp till föräldrar som vill hjälpa sina barn med deras rum. Hur tänker man när man färgsätter? Förvaring? Dela rum? Jag hoppas att det är en bok som står mycket på barnens sida. Och gång på gång poängterar jag att alla inte kan vara som jag – fixargalen, alltså. Men jag hoppas att boken kan ge recept på hur man kan göra, så man vågar släppa sargen lite. Låta barnet göra själv.

Men hur viktigt är det att ha ett fint rum?

– Det kanske inte hjälper världsproblemen om du blir lyckligare av att ha ett fint hem, men om du har lagt ner lite kärlek och omtanke på det, tror jag att det hjälper dig i din vardag. På något sätt. Du kan bli lite tryggare, lite gladare. Allt jobb med alla barnrum, alla barn som pratar med mig varje dag – allt tyder på att de vill ha någon del i sitt hem där de har något att säga till om. Och barnens nivå är inte vår nivå.

FL1402s085-1.jpg

Det känns som att ditt hem alltid är i en förändringsfas?

– Ja, kanske, framför allt i barnrummet. Det är helt klart det roligaste stället att go bananas i. När jag jobbade med tv-programmet ”Fixa rummet” insåg jag hur viktigt det är att ta med barnen i själva processen. Det är så många föräldrar som bara kör på och över de små.

Alla kanske inte är så kreativa som du och vet hur man svischar ihop ett djungelrum?

– Nej, absolut. Det fattar jag, men många vuxna har svårt bara för att släppa in. Till exempel har jag aldrig kunnat bestämma över Della när det gäller hennes kläder. Hon har totalt kört sin egen linje sedan hon var två år. Vissa grejer går jag inte med på, men samtidigt har jag sett det som ett fantastiskt sätt för henne att uttrycka sig på. Visst, det har varit svårt som mamma i vissa situationer. Jag vill ju att hon ska göra som jag vill, ibland. Det är det jag menar. Alla kanske inte är så kreativa, men det handlar inte om det – för barnen är otroligt kreativa. Låt dem välja EN vägg. Gör något ihop. Inte bara: ”Jag ska ta mig tid och göra det själv, så det blir perfekt.”

Du tänker att som vuxen är det lätt att prioritera det fina, snarare än att främja barnens delaktighet?

– Så är det. Och jag tror att barnen ser resultatet mer som fragment. Jag gillar DEN grejen. Det här. Den där tavlan – och så tänker man som förälder: ”Herregud, hur kommer det att se ut?” Men det är deras rum, eller deras del av ett rum. Gör bara en liten grej då. Kan vi måla den här stolen ihop? Då blir ungarna ofta rätt nöjda för att du har lyssnat på dem.

I det egna barnrummet ståtar en mäktig enhörningssäng, komplett med repstege och cirkusringar. Inte så svårt att gissa att Della och Beppe själva har varit med och spånat fram helhetstanken.

stylIng och text Moa Samuelsson
foto Karl Nordlund
hår och makeup Åsa Östergren
klädstylIng Amanda Lundin

Hela artikeln hittar du i Family Living nr 2 2014!