I nya numret av Family Living berättar Ann Söderlund om hur det gick till att få barn och flytta ihop med en man som inte hade barn förut. Det här är ett utdrag.

 

Ann Söderlund, 42, är journalist, programledare, författare och bloggar på mama.nu. Hon bor i en lägenhet på Södermalm i Stockholm med nye sambon Mathias Johansson, 38, finanskonsult, samt sönerna Ossian, 12, Ilon, 10, och Dante, 8, från äktenskapet med Nanok Bie, och gemensamma barnet Bobo, 5 månader.

Hur har det varit för Mathias att gå från noll till fyra barn på väldigt kort tid?

– I början var det fantastiskt och så himla kul med en ny kompispappa som sa ord som ”skejtar” och köpte pokémonkort, men i längden funkade det inte för honom att ha den rollen. Då blev det en period av att ”du är inte min pappa” och ”det är mamma som bestämmer”, vi har fått jobba hårt. Vi har gått till (barn- och familjepsykologen) Malin Alfvén ett par gånger. Saker löser sig ju men man måste få lite hjälp ibland.

Efter amningsstunden har Bobo blivit ordentligt trött, och Ann lägger ner honom bredvid sig i soffan där han genast somnar.

– Han är en nöjd och glad bebis, helt otrolig. Alla mina barn har varit lugna, men han är den lättaste hittills. Det fanns heller inget utrymme för Bobo att bli på något annat sätt.

Var det tjat om att din fjärde borde bli en tjej?

– Folk trodde nog att jag önskade mig det mer än jag gjorde. Visst önskade jag mig en tjej, men jag är tacksam för att jag fick ett friskt barn. Mina äldre killar ville däremot väldigt gärna att jag skulle få en tjej.

Hur funkar balansen mellan dig och Mathias när Bobo är ditt fjärde barn men Mathias första?

– Han har blivit en coolare förstagångspappa än många andra, för att jag inte gör så mycket väsen av det. Han behöver dock påminna mig ibland om att det här är hans första barn. Men det måste ju vara den perfekta kombinationen med en erfaren kvinna och en yngre man som får sitt första barn. Jag har ju redan gått på babysim och barnsalsa till förbannelse. Nu är Mathias pappaledig så han är mycket med Bobo. Han är en otroligt bra pappa och en modern man.

Hur har ni fått ihop era två bohag?

  Mathias har bra smak när det gäller sånt, men vi är ganska olika där. Jag är ju bohemian chic ut i fingerspetsarna, medan Mathias vill ha lite mer ”new yorskish single man”, lite rough industristil så där. Mitt shoppingkonto för loppisfynd och impulsköp skulle kunna livnära en hel by i ett fattigt land, det är lite äckligt faktiskt.

ImageProxy.mvc.jpeg

Anastelle Wieslander

 

MISSA INTE!

Hela intervjun kan du läsa i Family Living nr 6 som finns i butik nu.