julkalenderpuff.jpg

GÖR DET SJÄLV. Gör din egen julkalender!

1.jpg

Här kommer en DIY på julkalendern! Du behöver 1 meter vitt tyg, 40 cm svart tyg, en rulle sidenband i valfri färg, en rulle tejp i valfri färg, en sax, textil-lim, en symaskin, ett strykjärn, nålar och sytråd. Nu kör vi!

2.jpg

Börja med att klippa ut grunden till huset, fickorna och hustaket. Klipp ut h: 100 cm x b: 52 cm ur det vita tyget. Detta är grunden. Klipp ut sex avlånga vita bitar som ska vara h: 12,5 cm och b: 103 cm. Detta är fickorna. Hustaket klipper du ur det svarta tyget, en triangel som är h: 40 cm och b: 103 cm.

3.jpg

När du har sex avlånga tygstycken, då är det dags att sy fast sidenband på de översta kanterna. Klipp sidenbandet i sex delar, som ska vara 103 cm/styck. Börja med att stryka sidenbandet precis på mitten. Sedan nålar du fast varje band på varje avlångt tygstycke. Sy fast banden med hjälp av symaskinen.

Nu är det dags att göra fickor av tygstyckena. 1,5 cm är sömnsmån på sidorna. Det ska vara fyra fickor på varje stycke och de är 13 cm/ficka. För att man ska kunna öppna fickan så har de 3 cm tillgodo på varje sida. Vik med hjälp av strykjärnet, från från vänster till höger: 1,5 cm - 3 cm - 13 cm - 3 cm - 3 cm - 13 cm - 3 cm - 3 cm - 13 cm - 3 cm - 3 cm - 13 cm - 3 cm - 1, 5 cm. Nu har du 4 fickor med veck på 3 cm på varje sida av fickan. Och som sagt 1,5 cm sömnsmån på varje sida av tygstycket.

Sy fast fickorna på det stora tygstycket. Du syr dit dem rad efter rad. På nedersta delen viker du in 1,5 cm som också är en sömnsmån och syr en lång söm längst ner på fickorna så att de sitter fast under. Sedan syr du mellan fickorna så att de blir som fack.

Till slut har du sex rader med fickor! Klipp bort överflödigt tyg runtom.

Glöm inte att sy mellan fickorna.

Sy en kant runt den svarta triangel genom att vika in och sy eller zickzacka. Sy fast taket med översta delen på huset. Sy dit en ögla av en bit från det svarta tyget.

9.jpg

Nu är huset färdigt! Dags att sätta dit siffror. Då finns det olika alternativ. Du kan skriva ut siffrorna på transferpapper, klippa ut och stryka på dem på varje ficka.

Jag valde att tejpa egna siffror på varje ficka. Det känns lite mer personligt med egengjorda siffror. Lätt som en plätt, limma lite textil-lim under så att de verkligen sitter fast.

När du har limmat dit alla 24 siffror så fyller du facken med små paket och godis, färdigt! Kändes det svårt? Gör det inte till en svår grej, det ska vara roligt att pyssla! Det gör inget om det inte blir perfekt eller blir fel, huvudsaken att det blir en kalender! Den kommer att bli uppskattad hur den än blir.