Hur ser din färgpalett ut?

Känn efter när du läser nästa stycke. Vilka två färgpaletter kommer fram för ditt inre? Är färgerna dova och tunga med mycket svärta i eller starkt kulörta och klara så att de nästan lyfter? Står de själva som solitärer eller flyter de samman till en större massa? Kanske har de en tydlig form; streck, virvlar, en cirkel. Är det färger som är pregnant buktiga, fyllda med pigment och bindemedel med glansig yta eller är det skira färger som genomskinligt och försiktigt sveper förbi ditt inre? Låt oss pröva.

Novembereftermiddag och mörkret har redan sänkt sig. På väg hem från kontorsjobbet stannar du för att handla i snabbköpet men inser när du kommit fram till kassan att plånboken ligger kvar i handväskan i bilen. När du ska hämta barnen på dagis vill de stanna så du måste övertala och lirka. Smutsiga overaller, igen. Tröttheten lägger sig som en våt filt när ni väl kommit innanför dörren och du ser dammråttor och disk på bänken som måste bort innan maten ska lagas.

Vilka färger har denna vardagsepisod? Och vilka har nästa?

Solen skiner från en klarblå himmel och får vattnet att blänka i varje krusning. Hela fördagen har barnen badat vid vattenbrynet men nu har de gått upp till stugan för att spela lite spel. En tallrik med jordgubbar som de plockade i morse står på bordet och snart börjar P1 sommar. Lyxen att ta ett dopp helt i avskildhet, sakta torka till vinden som smeker vassen och äta färska, söta bär. Om ett par timmar kommer älskade vänner och vi ska grilla och umgås. Men först radio och vila.

Sätt färg på dessa känslor!

Jag har jobbat med färg i femton år. Med övningar som dessa och med betydligt mer avancerade färganalyser där skalpell och syror varit inblandade. Vad jag har märkt är att vi alla har olika relationer till färg. Vi kan ha liknande associationer och ofta välja liknande färger men färgpaletterna vi sätter ihop blir alltid olika. Det är så fascinerande. Med färg. Men kanske ännu mer med hur människan förhåller sig till färg. Och använder färg.

Jag vill visa dig hur viktigt det är med färg och hur du kan använda färg i vardagen för att känna lite mer glädje och hopp när den vardagsgråa lunken sätter in.

Jag heter Joanna Pierre Foucard, 42 år med man och två barn på 8 och 12 år. Vi bor i ett hus i Norrköping där också vår flatcoated retriever Figaro huserar. Jag är bebyggelseantikvarie och färgsättare med en nästintill galen kärlek till färg som jag omsätter i mitt företag Kulör of Sweden AB. I min blogg vill jag dela med mig av den här kärleken som fört mig runt jordens alla hörn, låtit mig träffa fantastiska människor och lärt mig att se skönheten i alla små bortglömda pigmentrester. Följ mig in i färgernas värld!

IMG_9035.JPG