Ett enda råd för att hitta rätt färg på huset

Jag är tillbaka hemma efter två intensiva kursveckor i Stockholm och Göteborg. Tänk att jag tycker att det är så fantastiskt inspirerande och givande att hålla kurser i färg. Skulle jag välja en sak att göra jämnt skulle det nog vara att undervisa. Fast jag blir galet trött av det också. Hela helgen har jag bara såsat omkring och gjort saker långsamt och lite. Så det är nog bra som det är nu när jag tänker efter; färguppdrag på och i hus, kreativ process att ta fram eget färgmärke och så kurser lite då och då.

För dig som skulle vilja lära dig mer om exteriör färgsättning men inte har tid eller råd att gå kursen så har jag ett enda råd som jag tror och hoppas att mina kursdeltagare tog med sig hem och praktiserar; "Låna av naturens färgpalett så mycket det bara går". Allt som du kan mäta in därute funkar med stor sannolikhet även på fasaden. Det är kulörer som ögat per automatik känner sig hemma med. Okej, det finns några få undantag som vissa lavar i chockgult och G90Y (lite förenklat kan denna färgfamilj kallas limegrön) som man ju kan lämna därhän. Men annars så uppmanar jag till att titta efter bruna nyanser till fönstret bland barkbitar, röda nyanser bland höstlövens nyanser och grå nyanser hittar du allra lättast genom att lägga dig ner en stund och mäta in granitens underbara grå färgspel. Passa då också på att njuta av det meditativa i att studera färger nära och intensivt. Mindfulness colourexperience! ;-)

Vitt då? Snövita fasader ger mig huvudvärk medan snödroppsvita dito upplevs som vita men har en mjuk gulhet i sig som ögat uppfattar som skönt och säkert. Vackert och vitt. Kanske stjälkgröna fönsterkarmar till det när du ändå håller på? Garanterat en fin kulörkombination.

Ta det säkra före det osäkra. Studera naturens kulörer när du ska måla om huset till våren. Plocka med bladgrönt till färghandeln och be dem mäta in kulörerna om du vill mötas av grönskande kraft även i novembermörkret. Jag lovar, det funkar!

Den snödroppevita kulören heter NCS S 0603-Y20R medan den snövita kulören är en NCS S 0300-N.

Den snödroppevita kulören heter NCS S 0603-Y20R medan den snövita kulören är en NCS S 0300-N.