Grönska och gröna hus

Första dagen i Göteborg bjuder på strålande sol och fantastiska färgpaletter på husen i Änggården. För tjugo år sedan pluggade jag i denna stad men sedan dess har besöken varit få. Det finns ju så många andra platser att se innan jag dör har jag tänkt. Men oj vad jag gillar Göteborg! Härlig stämning, vackra hus och inte minst, en underbar dialekt.

Denna vecka utbildar jag blivande diplomerade färgrådgivare på västkusten och fascineras över att det alltid är olika behov och sammansättning på grupper. Man kan tycka att färg är smalt men då har man fel. I dag har jag mött färgfolk som spänner från butiksägare med kärlek och kunskap till äggoljetempera till butiksägare som importerar spännande nya färgmaterial från USA. Arkitekt möter textilexpert, byggnadsingenjör med putsfokus möter interiörkunniga från färgbutik.

Hur var det då med grönskan? Jo, det klorofyllgröna i vår svenska natur brukar ligga kring 5040-G40Y. Färgerna har ofta lägre kulörthet än vad man tror och mäter man in blad och gräs så får man en ganska dov färgpalett med undantag från björkens skira gulgröna nyanser som jag längtar efter just nu. När man ska välja gröna kulörer till sitt hus kan grönskan intill vara bra att ha kunskap om. Generellt brukar man säga att kulörtheten max ska ligga på 20. Den gröna färgskalan är underbar. Kanske min favorit eftersom jag ständigt roar mig med att mäta in skogens, ängens och den egna trädgårdens grönskande kulörer.

Olika kulörtoner på fasad och sockelfönster. Inmätningsövning på inte bara fasad utan även sockel (5005-Y20R).

Olika kulörtoner på fasad och sockelfönster. Inmätningsövning på inte bara fasad utan även sockel (5005-Y20R).