En färgsättares flytt till Svärtinge

Den 1 juli flyttade jag och barnen från huset i Norrköpings innerstad till ett annat hus i ett mindre samhälle som heter Svärtinge och ligger låååångt ut på landet om du frågar den blivande trettonåringen. I själva verket tar det ganska precis 17 minuter med bil att åka från dörr till skola men visst, det är tyst, mörkt och fullt med stora träd vilket ju är ett tecken på att det är "ute på landet" i hennes värld. Vi skämtade om att nu när vi flyttar till Svärtinge ska vi börja klä oss i svart, inreda i svart och helt anamma det nya ortsnamnet. Tanken på att bara äta svart mat (?) har vi inte sjösatt än eftersom blodpudding med Coca-cola, bönor och björnbär kändes mindre lockande.

Än så länge är hemmet i uppbyggnadsfas men den nyinköpta turkosa soffan, de limegröna kuddarna och de ljust gröna väggarna vittnar väl om att skräckscenariot med svart tema stannade på tankestadiet.

Svart är en färg som jag använder ytterst sparsamt eftersom jag tycker att det gör sig bättre på bild än i min färgkänsliga verklighet. Kolla in den här reklamfilmen. Man blir nästan lite sugen på att satsa mer på svart ändå. Nu när man bor i Svärtinge...

video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more

Körsbärsträd och bilar

Jag fick ett mail från en av mina kursdeltagare för ett tag sedan som gjorde mig så glad. Det sammanfattar precis det jag tycker att färgsättning handlar om; att se helhet och sammanhang.

Hej Joanna!

Tack för en så fantastiskt lärorik och inspirerande exteriör färgsättningskurs i Göteborg i mars. Jag lärde mig massor och du var mycket kunnig och pedagogisk! TACK!

Denna bild tog jag för några veckor sedan. Då tänkte jag på dig. Jag har under fler år beundrat just dessa körsbärsträd. De växer på Sten Sturegatan precis bakom Scandic Opalen. Men just i år såg jag dem med lite andra ögon tack vare dig. Så fantastiskt vacker färgsättning. Fasad, dörrar och till och med de boendes bilar...

Förmodligen har anledningen till att jag gillat träden så mycket varit att de smälter samman så fint med fasaden på husen. Som i paradiset!

Må så gott
Sophia

 

Konst och kyrkogårdar i Paris

Min dotter Kristin verkar inte alls uppskatta att vi ska besöka kyrkogårdar "på denna resa också". Själv tycker jag att kombinationen konst och kyrkogårdar i Paris är perfekt! Liv och död, färg och svärta, aktivitet och stillhet. Ok, vi kommer att åka upp i Eiffeltornet, köpa en baguette på ett patisserie och gå på blomstermarknader också så ingen behöver oroa sig för att hon kommer vara fast med mig på konstmuséer och på kyrkogårdar i fyra dagar. ;-)

Jag ska samla inspiration till kommande färgkollektioner och tänker att vårt svenska kulturarv ses bäst på avstånd. Därför passar det så bra att se Carl Larsson-utställningen tillsammans med fransmän och i fransk miljö. Perspektiv är något jag ständigt söker.

Au revoir, i morrn bär det av till vår i Paris med Kristin!

Bilden är från Père Lachaise kyrkogården. Så vackert!

Bilden är från Père Lachaise kyrkogården. Så vackert!

Om vikten av såväl ekonomiskt som mentalt stöd

Ikväll blir det champagne! Har just fått skriftligt på att jag/Kulör kammat hem högsta potten på stöd från Almi för att varumärkesskydda och miljömärka nya färgkonceptet med nya produkter. Jag är så glad för det! Inte bara för summan (det är dyrt att skydda och miljöklassa) utan lika mycket för att de tror på affärsidén som jag burit på i så många år och som får representeras av den lilla plastburken som jag haft lika länge som någon sorts "symbol" för min vision.

Triss i personlighetsdrag

Jag lyssnar på radio och får lära mig hur band ska vara sammansatta för att lyckas hålla ihop trots påfrestningar vid turnéer, upp- och nergångar och skivsläpp och familjepussel. Tänker att det påminner om företagande. Så jag sätter upp en egen lista på vad jag tänker krävs och ser på en gång att det är en kamp mellan mina olika personlighetsdrag som alla är starka men som drar åt helt olika håll.

1. Struktur och förmåga att planera, genomföra och utvärdera. Oj vad jag älskar att planera och dra upp riktlinjer och mål. Genomförandet blir ett bevis på att det faktiskt går bara man vill. Utvärderandet skulle jag kunna bli bättre på.

2. Kreativt skapande. Har alltid haft och kommer alltid att ha väldigt mycket av detta. Funkar inte alltid så bra ihop med planering och excelark utan kräver egna dagar med fokus på lust. Jag skulle önska att jag gav denna del av mig själv mer utrymme eftersom det är en den som gör mig lyckligast.

3. Social kompetens och säljkompetens. Den utåtriktade delen av mig gillar att träffa folk och göra affärer. Jag har alltid haft lätt för att prata och få kontakt. Men samtidigt behöver jag dra mig undan för att klara av de första två punkterna.

Att få dessa tre personlighetsdrag att samsas är inte alltid helt lätt ska jag säga. Ibland är jag så trött på någon av dem men likväl vet jag att de alla tre behövs för att mitt företagande ska funka långsiktigt. Jag vet inte hur andra gör för att få olika personlighetsdrag att samsas men när mina bråkar brukar jag ge mig ut i skogen tills de lugnat ner sig. Så, idag ska jag ta ledigt halva dagen och ge mig ut och andas frisk luft. Inte mäta in färger, inte fundera på nästa steg eller tänka igenom något som behöver lösas utan bara njuta av blåsippor och frisk luft ett par timmar. Så att alla delar av mig får lugn och ro!

Min kärlek till naturen får illustreras av en bild från en färgutställning jag gjorde för många år sedan i ett växthus på underbara Alsta trädgårdar.

Min kärlek till naturen får illustreras av en bild från en färgutställning jag gjorde för många år sedan i ett växthus på underbara Alsta trädgårdar.


Vardagsglamour á la Jenniestyle

Rosa vardagsglamour en onsdag i mars är faktiskt det enda som behövs för att veckan ska kännas fulländad. Jag och tolv färgstarka och coola tjejer var inbjudna till Jennie på plåtningskväll med tillhörande ansiktbehandlingar, bubbel och middag. Vilken kväll att minnas det blev!

Hennes fantastiska silversmycken är något helt eget, jag har inte sett något lika galet annorlunda vilket är helt i linje med Jennie själv. Kvällen bjöd på rosa bubbel, ansiktsmasker, massage, tjejsnack och så mycket skratt att skrattmusklerna till slut började värka. Oj vad kul vi hade, vilken energi! Och vad många briljanta affärssamarbete som kom upp. Här ligger grunden till min vision om att skapa Kulörs färgambassadörer. Jag vet inte riktigt hur det ska se ut eller funka men att vi blir glada av mer färg i livet, det är ett som är säkert!

Spana in Jenniestyles produkter här. Och behöver du färgstarka och Jennieala illustrationer, loggor eller bokomslag så kolla hennes portfolio här.

Rosa är verkligen Jennies färg så min gå bort-present blev rosa produkter från mataffären vilket var en väldigt roligt färgövning i sig. Inslaget i genomskinligt cellofan gav jag bort så skilda saker som marsipan, servetter, te, fjädrar och så en spännande sockerprodukt från Renée Voltaire.

Rosa är verkligen Jennies färg så min gå bort-present blev rosa produkter från mataffären vilket var en väldigt roligt färgövning i sig. Inslaget i genomskinligt cellofan gav jag bort så skilda saker som marsipan, servetter, te, fjädrar och så en spännande sockerprodukt från Renée Voltaire.

Färgstarka brudar. Denna kväll var allt svart och grått bannlyst!

Färgstarka brudar. Denna kväll var allt svart och grått bannlyst!

Jag och Jennie testar Jenniestyle smycke och tröja!

Jag och Jennie testar Jenniestyle smycke och tröja!

Carl och Karin Larssons färger i Paris

Idag har jag bokat en resa till Paris med min tolvåriga dotter Kristin för att titta på Carl Larsson-utställningen på Petit Palais och inspireras av hans färg- och formsinne. Hon har börjat läsa franska och jag vill låta henne testa språket genom att visa henne Montmartre och gå i de gamla mästarnas fotspår.

Jag har alltid fascinerats av Carls och Karins samtid, läst allt jag kommit över om paret och de konstnärer och författare som var samtida. Älskar färgerna i deras hem, Karins stilsäkra färgkombinationer och så alla dessa textilier.

En konstresa i ett vårvarmt Paris är något att se fram emot en snöslaskig tisdag i mars. Sitta på en uteservering och äta croissant, leta upp en loppmarknad, titta in i en av alla hundratals kyrkor för att vila en stund. Mona Lisa, Sacre Coeur och så Musée d´Orsay som förövrigt råkar ha en Van Gogh utställning helt i stil med vårt färgtema. Vi kommer att få se hans gula toner som jag under året på konstskola försökte efterlikna med varierande resultat. Är inte hundra på att Kristin kommer fastna lika mycket vid just det gula. Men har vi tur hittar jag något med hästtema. DÅ är resan gjord för henne! :-)

Crédit : Carl Larsson, La cuisine © Nationalmuseum Stockholm. Foto från Petit Palais sida.

Crédit : Carl Larsson, La cuisine © Nationalmuseum Stockholm. Foto från Petit Palais sida.


Ett enda råd för att hitta rätt färg på huset

Jag är tillbaka hemma efter två intensiva kursveckor i Stockholm och Göteborg. Tänk att jag tycker att det är så fantastiskt inspirerande och givande att hålla kurser i färg. Skulle jag välja en sak att göra jämnt skulle det nog vara att undervisa. Fast jag blir galet trött av det också. Hela helgen har jag bara såsat omkring och gjort saker långsamt och lite. Så det är nog bra som det är nu när jag tänker efter; färguppdrag på och i hus, kreativ process att ta fram eget färgmärke och så kurser lite då och då.

För dig som skulle vilja lära dig mer om exteriör färgsättning men inte har tid eller råd att gå kursen så har jag ett enda råd som jag tror och hoppas att mina kursdeltagare tog med sig hem och praktiserar; "Låna av naturens färgpalett så mycket det bara går". Allt som du kan mäta in därute funkar med stor sannolikhet även på fasaden. Det är kulörer som ögat per automatik känner sig hemma med. Okej, det finns några få undantag som vissa lavar i chockgult och G90Y (lite förenklat kan denna färgfamilj kallas limegrön) som man ju kan lämna därhän. Men annars så uppmanar jag till att titta efter bruna nyanser till fönstret bland barkbitar, röda nyanser bland höstlövens nyanser och grå nyanser hittar du allra lättast genom att lägga dig ner en stund och mäta in granitens underbara grå färgspel. Passa då också på att njuta av det meditativa i att studera färger nära och intensivt. Mindfulness colourexperience! ;-)

Vitt då? Snövita fasader ger mig huvudvärk medan snödroppsvita dito upplevs som vita men har en mjuk gulhet i sig som ögat uppfattar som skönt och säkert. Vackert och vitt. Kanske stjälkgröna fönsterkarmar till det när du ändå håller på? Garanterat en fin kulörkombination.

Ta det säkra före det osäkra. Studera naturens kulörer när du ska måla om huset till våren. Plocka med bladgrönt till färghandeln och be dem mäta in kulörerna om du vill mötas av grönskande kraft även i novembermörkret. Jag lovar, det funkar!

Den snödroppevita kulören heter NCS S 0603-Y20R medan den snövita kulören är en NCS S 0300-N.

Den snödroppevita kulören heter NCS S 0603-Y20R medan den snövita kulören är en NCS S 0300-N.

Grönska och gröna hus

Första dagen i Göteborg bjuder på strålande sol och fantastiska färgpaletter på husen i Änggården. För tjugo år sedan pluggade jag i denna stad men sedan dess har besöken varit få. Det finns ju så många andra platser att se innan jag dör har jag tänkt. Men oj vad jag gillar Göteborg! Härlig stämning, vackra hus och inte minst, en underbar dialekt.

Denna vecka utbildar jag blivande diplomerade färgrådgivare på västkusten och fascineras över att det alltid är olika behov och sammansättning på grupper. Man kan tycka att färg är smalt men då har man fel. I dag har jag mött färgfolk som spänner från butiksägare med kärlek och kunskap till äggoljetempera till butiksägare som importerar spännande nya färgmaterial från USA. Arkitekt möter textilexpert, byggnadsingenjör med putsfokus möter interiörkunniga från färgbutik.

Hur var det då med grönskan? Jo, det klorofyllgröna i vår svenska natur brukar ligga kring 5040-G40Y. Färgerna har ofta lägre kulörthet än vad man tror och mäter man in blad och gräs så får man en ganska dov färgpalett med undantag från björkens skira gulgröna nyanser som jag längtar efter just nu. När man ska välja gröna kulörer till sitt hus kan grönskan intill vara bra att ha kunskap om. Generellt brukar man säga att kulörtheten max ska ligga på 20. Den gröna färgskalan är underbar. Kanske min favorit eftersom jag ständigt roar mig med att mäta in skogens, ängens och den egna trädgårdens grönskande kulörer.

Olika kulörtoner på fasad och sockelfönster. Inmätningsövning på inte bara fasad utan även sockel (5005-Y20R).

Olika kulörtoner på fasad och sockelfönster. Inmätningsövning på inte bara fasad utan även sockel (5005-Y20R).Och NCS-koden för ärgad koppar är...

Vilken NCS-kod har betongplattor, ärgad koppar och klorofyllgrönska? Inom vilka kulörtoner ligger den traditionella herrgårdsgula färgfamiljen? Hur många steg i svärta och i kulörthet ändrar sig en blå kulör då den kommer upp på fasad? Det är frågor som mina kursdeltagare ska kunna svara på efter en tredagars kurs i exteriör färgsättning.

Åter i Norrköping efter en intensiv och rolig kursvecka uppe i Stockholm. Jag håller kurser för blivande färgsättare i NCS Colours regi och har denna vecka gett sista delkursen, "Exteriör färgsättning", för de som utbildar sig till diplomerad färgrådgivare. Fantastiskt givande och kul att leda en grupp färgälskare med massor av färgkompetens och erfarenhet från så skilda områden. Nästa vecka gör jag om det. Fast då i Göteborg och med en ny grupp deltagare.

Men först vila och ladda batterierna. Njuta av den solens starkt gula energi grävandes i rabatterna. Min favoritplats för att koppla bort och bara vara.  

Färgsättningsuppgift dag tre: Tre färgsättnigsförslag för 1920-talshus.

Färgsättningsuppgift dag tre: Tre färgsättnigsförslag för 1920-talshus.

Övningsområde för att mäta in fasadkulörer i Stockholm, färgrika Sankt Eriksområdet.

Övningsområde för att mäta in fasadkulörer i Stockholm, färgrika Sankt Eriksområdet.

Övning i att skapa färgkombinationer för fasad, sockel och snickerier.

Övning i att skapa färgkombinationer för fasad, sockel och snickerier.

Vad färgkoden för ärgad koppar är? Den ligger kring NCS S 3020-G10Y. Kan vara bra att veta när man har ett stort koppartak att ta hänsyn till. Eller bara som en knasig sak att stoltsera med nästa gång du är på middag och saknar samtalsämne!

Hur ser din färgpalett ut?

Känn efter när du läser nästa stycke. Vilka två färgpaletter kommer fram för ditt inre? Är färgerna dova och tunga med mycket svärta i eller starkt kulörta och klara så att de nästan lyfter? Står de själva som solitärer eller flyter de samman till en större massa? Kanske har de en tydlig form; streck, virvlar, en cirkel. Är det färger som är pregnant buktiga, fyllda med pigment och bindemedel med glansig yta eller är det skira färger som genomskinligt och försiktigt sveper förbi ditt inre? Låt oss pröva.

Novembereftermiddag och mörkret har redan sänkt sig. På väg hem från kontorsjobbet stannar du för att handla i snabbköpet men inser när du kommit fram till kassan att plånboken ligger kvar i handväskan i bilen. När du ska hämta barnen på dagis vill de stanna så du måste övertala och lirka. Smutsiga overaller, igen. Tröttheten lägger sig som en våt filt när ni väl kommit innanför dörren och du ser dammråttor och disk på bänken som måste bort innan maten ska lagas.

Vilka färger har denna vardagsepisod? Och vilka har nästa?

Solen skiner från en klarblå himmel och får vattnet att blänka i varje krusning. Hela fördagen har barnen badat vid vattenbrynet men nu har de gått upp till stugan för att spela lite spel. En tallrik med jordgubbar som de plockade i morse står på bordet och snart börjar P1 sommar. Lyxen att ta ett dopp helt i avskildhet, sakta torka till vinden som smeker vassen och äta färska, söta bär. Om ett par timmar kommer älskade vänner och vi ska grilla och umgås. Men först radio och vila.

Sätt färg på dessa känslor!

Jag har jobbat med färg i femton år. Med övningar som dessa och med betydligt mer avancerade färganalyser där skalpell och syror varit inblandade. Vad jag har märkt är att vi alla har olika relationer till färg. Vi kan ha liknande associationer och ofta välja liknande färger men färgpaletterna vi sätter ihop blir alltid olika. Det är så fascinerande. Med färg. Men kanske ännu mer med hur människan förhåller sig till färg. Och använder färg.

Jag vill visa dig hur viktigt det är med färg och hur du kan använda färg i vardagen för att känna lite mer glädje och hopp när den vardagsgråa lunken sätter in.

Jag heter Joanna Pierre Foucard, 42 år med man och två barn på 8 och 12 år. Vi bor i ett hus i Norrköping där också vår flatcoated retriever Figaro huserar. Jag är bebyggelseantikvarie och färgsättare med en nästintill galen kärlek till färg som jag omsätter i mitt företag Kulör of Sweden AB. I min blogg vill jag dela med mig av den här kärleken som fört mig runt jordens alla hörn, låtit mig träffa fantastiska människor och lärt mig att se skönheten i alla små bortglömda pigmentrester. Följ mig in i färgernas värld!

IMG_9035.JPG